3 Haziran 2020 Çarşamba

Ergenlik Üzerine, Ergen Velilerine Öneriler

 
 
*Bu yazı normalde benim bir dersimin ödevi fakat belki bloÄŸumda olursa insanlar bundan faydalanabilir diye düşündüm ve paylaÅŸmak istedim. Keyifli okumalar. 
                                                                                                                                                                    


         Mum olmak kolay deÄŸildir. Işık saçmak için önce yanmak gerekir.
                                                             Mevlana
 
 
 
  Ä°nsanların ömürleri boyunca geçirdikleri belli baÅŸlı dönemler vardır. Bu dönemlerde fiziksel, psikolojik, sosyal pek çok geliÅŸme meydana gelir. Bazı adımlar doÄŸru atılmazsa geliÅŸim sekteye uÄŸrar ve kiÅŸiyi olumsuz etkiler. Bir geliÅŸim kuramcısı olan Ericson'un Psikososyal kuramına göre 12-18 yaÅŸ arasını kapsayan ergenlik dönemi bu dönemlerin en önemlisi sayılabilir. Bu dönemde kiÅŸi çocukluktan çıkmaya ve yetiÅŸkin olmaya baÅŸlar. Kendini bulma yönünde önemli adımlar atar. Burada bizlerin ve siz velilerin yapması gereken önemli görevler vardır: ÇocuÄŸun kendini bulma serüveninde onun ellerinden tutmak ve onu engellemeden doÄŸru adımlar atmasında yardımcı olmak!

                                          
  
ERGENLÄ°K VE ERÄ°NLÄ°K
 
   Ergenlik döneminde çocuk pek çok açıdan deÄŸiÅŸim gösterir. Burada ‘’erinlik’’ dediÄŸimiz kavram ortaya çıkar. Erinlik ‘’çocukluÄŸun sonlanması ve kiÅŸinin bir dönüşüm evresine girmesi’’dir. Cinsel olgunlaÅŸma anlamına gelen bu dönem çocuk için büyük bir problem (kriz) oluÅŸturmaz ancak önemlidir.
 
 
                                 
 
ERGENLÄ°K VE KÄ°MLÄ°K
 
  Bu dönemin en mühim sorunu kimlik oluÅŸturma meselesidir. Her ne kadar kimlik oluÅŸumu sadece bu dönemde baÅŸlayıp bitmese de özellikle bu dönemde yapılanır.  Bir diÄŸer sorun da fiziki olarak boy gösterir. Bu dönemde bedenlerinde olan deÄŸiÅŸimlerden dolayı ÅŸaÅŸkın olabilirler ve yetiÅŸkin dünyasına adım atmak için çekimser kalabilirler.. Ayrıca meslek seçmek konusunda telaÅŸlı ve toplumdaki yeri hakkında endiÅŸeli olabilirler.
  
                                          

   Bu dönemde çocukların farklı roller denemelerinde herhangi bir sorun yoktur. Kendi kimliklerini geliÅŸtirmek için bu bir gerekliliktir. Bu yüzden çocuÄŸun farklı roller denemesine müsaade edilmeli (sigara içme, maddeye ya da kiÅŸiye bağımlılık geliÅŸtirme gibi davranışlar engellenecek ÅŸekilde) yaptıkları desteklenmelidir. Çocuklara belli kimlikler (kadın-erkek rolleri özellikle. Kız çocuÄŸuna ev iÅŸleri erkek çocuÄŸuna iÅŸ hayatı vb. ) dayatılmamalıdır.
 
                                             

   Bu dönemde çocuÄŸun düşüncelerini önemsediÄŸi kiÅŸiler özellikle akran gruplarıdır. Bu yüzden etkileÅŸimde olduÄŸu insanlara dikkat edilmedir. Ek olarak ebeveyn ve akranlarının düşünceleri arasında çatışma yaÅŸayacağından bu durum kimlik karmaÅŸasını arttırır. Çocukların kimlik karmaÅŸası yaÅŸamaları doÄŸal ve gereklidir. Ä°stikrarlı bir kimlik geliÅŸtirmeden önce kim olduÄŸundan kuÅŸku duymak ve karışıklık yaÅŸamak doÄŸaldır (Feist ve Feist, 2009).
 
 
                              

   Fanatik gruplar, tarikatlar vb. (siyasi partiler, futbol takımların taraftar grupları gibi) bu dönemdeki çocukları hedeflemektedir. Böyle gruplarla özdeÅŸim kurması çocuÄŸunuzun kiÅŸilik geliÅŸimine zarar vereceÄŸinden uzak tutulması gerekilmektedir.
 
                                           
                            
   Bu evrenin geliÅŸim görevlerini yerine getirmeyen kiÅŸiler önceki dönemlere (çocukluk gibi) geri dönüş yaÅŸayabilirler. Bu kiÅŸilik geliÅŸimine oldukça zarar verir. Bu dönemdeki görevlerini yerine getiren çocuklar -kimlik karmaÅŸasından denge içinde çıkan- ise olumlu sonuçlar alır. Kendine ve çevresine güvenen, sorumluluklarından kaçmayan bireyler haline gelirler. Bu yüzden onları geliÅŸimleri yönünde engellememek, rol arayışlarının önüne geçmemek gerekir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KAYNAKLAR
Duran, N. (2017). Psikososyal Gelişim Kuramı: Erik H. Erikson. Kişilik Kuramları. Bölüm 4.

Karaman, Ö. Gelişim Kuramları. Yaşam Dönemleri ve Uyum Sorunları. Bölüm 2.


2 yorum:

içinden geçirdiklerini dışa vurmaya ne dersin?